Jakich zasad i norm należy przestrzegać przy transporcie chłodniczym żywności

Transport chłodniczy to rodzaj transportu, w którym szczególnie poważnie należy podejść do określonych wymogów związanych z temperaturą. Jeśli będzie ona zbyt wysoka, cały ładunek może się zmarnować, bo produkty nie będą już zdatne do spożycia. W jaki sposób profesjonalne podmioty, zajmujące się międzynarodowym i krajowym transportem produktów mrożonych, dbają o te procedury?

Transport chłodniami

Jedną z ważnych kwestii jest umowa ATP. Podpisana została w ramach Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ. Za kształt umowy odpowiada m.in. Grupa Robocza do spraw Przewozu Szybko Psujących się Art. Żywnościowych. W dokumencie sprecyzowano zasady, które mają zachować:

1. żywotność
2. smak
3. jakość

produktów szybko psujących się. W efekcie transport żywności mrożonej i świeżych produktów, odbywający się na terenie Europy weryfikowany jest według konkretnych kryteriów. ATP określa bowiem warunki termoizolacyjne, wartość współczynnika przenikania ciepła z nadwozia i wiele innych istotnych parametrów.

Komu zlecić transport produktów spożywczych w kontrolowanej temperaturze?

Profesjonalne chłodnie na zawsze zmieniły to, w jaki sposób przewozi się produkty spożywcze. Dzięki utrzymaniu odpowiednio niskiej temperatury jedzenie zachowuje świeżość i w doskonałym stanie trafia do odbiorcy. Warto decydować się na współpracę z podmiotami, którym udało się nawiązać stosunki ze sprawdzonymi markami i lokalnymi firmami. Oprócz tego istotne jest doświadczenie oraz regularne weryfikowanie, czy temperatura panująca w pojeździe jest właściwa. Solidny usługodawca troszczy się o to, żeby dokonywać ewidencji warunków termicznych w trakcie całego łańcucha dostaw.

  • Add Your Comment