To już nie te czasy, gdy wędlinę, czy sery pakowało się w papier pakowy. Obecnie producenci dbają o to, by żadne niepożądane bakterie nie dostały się do naszej żywności. Z tego też powodu pakowarki próżniowe cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością.
Po co nam maszyny do pakowania próżniowego?
Zapewne zastanawiasz się, dlaczego pakowanie próżniowe jest właściwie Ci potrzebne. Jest na to bardzo łatwa i szybka odpowiedź. Dzięki prawidłowemu próżniowemu opakowaniu żywność utrzymuje świeżość o wiele dłużej niż w przypadku tradycyjnego opakowania. Warto zwrócić uwagę na produkty zamknięte dzięki maszynom do pakowania próżniowego. Mogą być to:
- solone śledzie,
- części kurczaka w rosole,
- krojona szynka,
- pizza,
- suche ciastka,
- gotowany ryż i makaron
oraz wiele innych produktów, które wykorzystujemy w codziennej diecie.
Pakowanie próżniowe – czy jest dla każdego?
Tak, pakowaczka próżniowa jest dla każdego. Wydaje się jednak właściwsze stwierdzenie, że powinni się w nią zaopatrzyć wszyscy producenci żywności. Mowa tutaj także o tych, którzy wędzą wędliny, czy inne przysmaki w domowym zaciszu i nie prowadzą działalności handlowej. W przypadku pakowania próżniowego ważne jest, by zachować aromat, smak danego produktu na dłużej.
Pakowaczki próżniowe – rodzaje
Wyróżnić możemy pakowarki próżniowe jednokomorowe oraz pakowarki próżniowe dwukomorowe.
Te pierwsze przeznaczone są głównie do pakowania wędlin, nabiału, mięsa. Są one stosunkowo małych rozmiarów. Będą idealne w przypadku restauracji, czy kawiarni mających w ofercie gastronomicznej gotowe dania do przygotowania w domu. Jednokomorowe pakowarki mogą być stołowe lub podłogowe. Sprawdzą się doskonale w miejscach, gdzie trwa ciągła produkcja. Dzięki ich wykorzystaniu możemy próżniowo zapakować produkt nawet do jednego metra długości!
Pakowarki próżniowe dwukomorowe spełnią swoją rolę w przypadku pakowania hurtowych ilości owoców, warzyw, białych i twarogowych serów. Dzięki dwóm komorom proces pakowania odbywa się w sposób nieprzerwany.
Pakowaczki doskonale sprawdzą się więc zarówno w przypadku mniejszych, jak i większych przedsiębiorstw. Dzięki wysokiej jakości sprzedawanych dań, klienci z pewnością chętnie będą po nie wracać.